11-18.02 Salzburger Ski-Safari (ew szkolenie)-2 warianty

Szukasz towrzyszki, towarzysza lub przyjaciół na wspólny wyjazd na narty, wpisz propozycje
Regulamin działu
Proszę zamieszczać tylko NIEKOMERCYJNE informacje o wyjazdach, kwaterach i wolnych miejscach. Wszelkie ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

Nieprzeczytany postprzez gajowy01 » 31 sty 2012, 22:58

...czyli coś jakby małopolskie ferie.

Narciarstwo będzie dotyczyć rejonów na pograniczu Tyrolu i Salzburgerlandu. W bliskim zasięgu:
Saalbach Hinterglemm - 200 km
Zillertal Arena - 166 km
Kitzbühel - 170 km tras
Wildkogel - 55 km tras
(linki z mapkami pod nazwami ośrodków)
Zależnie od logistyki, czasu, możliwości - pierwszego i ostatniego dnia możemy zaliczyć coś "z drogi":
Zell am See - 70 km tras
Hochkoenig (z Mühlbach lub Maria Alm) - 150 km tras
Grossarl - z Dorfgastein - 80 km tras

Transport:
W pierwszym rzędzie zależy mi żeby busik (8-9os.) pustkami nie świecił :)
ale są różne możliwości dotarcia na miejsce, własnym transportem, innym busikiem (busikami)...
Kwatera:
...ponieważ mam wstępnie ugadany spory zasób apartamentów, w różnym układzie - ludzi zmieści się sporo, ...tyle ile trzeba :)
Bardzo fajne, porządne, wyposażone - ok. 20 eu/os./noc - zależnie od podziału, układu, ilości itp., ponieważ elastyczny może być też...
Termin:
wariant 1 - 11-18.02 to jest tydzień
wariant 2 - 11- ? kto chce, z własnym transportem, może skrócić pobyt np. do 3-4 noclegów

Karnet Salzburger Super Ski Card:
4 dni - 166 euro
5 dni - 198 euro
6 dni - 224 euro
Wbrew pozorom drogi nie jest - np. wyraźnie tańszy od Dolomiti Superski w tym okresie - a daje dużo więcej (ok. 2x)

Jeśli są jakieś ew. pytania - chętnie odpowiem.
Jeśli są jakieś sugestie, życzenia, np. co do długości pobytu itp. - chętnie wysłucham

Szkolenie dla chętnych: (to jest oczywiście część jakoś tam komercyjna)
Zachęcam do nauki, doszkalania, sympatycznie, urozmaicone ćwiczeniami, ew. filmowaniem itp. - nie jest nudno ani nerwowo - narty to ma być radość :)
Przykładowo - dla tych co jeżdżą: 4 dni wspólnej jazdy/szkolenia 2-3 godz. dziennie w grupie max. 3-4 osoby, 50 euro / os. - z pewnością taniej niż w jakimkolwiek polskim ośrodku. Jeśli jeździmy to na zegarek też nie patrzę zbyt skrupulatnie.
Możliwe także szkolenie indywidualne.
21.04-24.04 Mölltaler28.04-03.05 Majówka ...zapraszam, carve diem :) • Facebook

Za ten post autor gajowy01 otrzymał podziękowania - 2
Fun, van
gajowy01

60

Obrazki: 20
Podziękował : 44 razy
Otrzymał podziękowań: 79 razy
Imię: Krzysztof
GG: 32243271
Narty: Kneissl White Star SL 165, ZAI Classic 180, Scott Wind 169, Volkl Racetiger RC 178, Scott Genius SDR 165, Atomic Metron mEx 175, Atomic SX9 180
Ulubiony stok: wszelkie alpejskie, w PL Kasprowy Wierch
Dni na nartach 2010/2011: 40
Dni na nartach 2011/2012: 57

Reklama

Re: 11-18.02 Salzburger Ski-Safari (ew szkolenie)-2 warianty

Nieprzeczytany postprzez gajowy01 » 02 lut 2012, 16:25

W kwestii dojazdu - na teraz lecimy co najmniej na 2 busiki:

1. ja busikiem z Krakowa, mogę przez Górny Śląsk - stamtąd do Czech itd.

2. kumpel też busikiem z okolic Trójmiasta - najchętniej przez północną Polskę w kierunku zachodniej granicy, ale w zależności od ew. chętnych jakoś tę trasę można modyfikować (Poznań, Wrocław?) - kwestia do dogadania.

Parę fotek z poprzedniego, podobnego wyjazdu:
wspolne-wyjazdy/ski-safari-pucharem-wiata-kitzbuhel-t615.html#p4119
Zell am See, Saalbach, Zillertal Arena - wesoło, 16 osób no i niebrzydko było ;)
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Fun, van
gajowy01

60

Narty: Kneissl White Star SL 165, ZAI Classic 180, Scott Wind 169, Volkl Racetiger RC 178, Scott Genius SDR 165, Atomic Metron mEx 175, Atomic SX9 180

Nieprzeczytany postprzez Fun » 02 lut 2012, 17:00

Super fotki,super pogoda no i ekipa wesoła na luziku :ok ....dzięki za info Krzychu :) ....no i plan ambitny i szeroki w sensie odwiedzin w różnych miejscach :ok
Jak myślisz tak żyjesz....Dekalog FIS
Ośrodki narciarskie w których byłem: Stubai , Livigno , Saalbach , Maso Corto , Kaprun , Zell am See , Mlode Buky , Rohace Spalena , Białka Tatrzańska, Szczyrk, Nowa Osada, Wisła , Korbielów , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Wierchomla , Oravice , Chopok , Łomnica Tatrzańska , Splinderowy Młyn , Zuberec , Habovka , Hinterglemm , Leogang , Karpacz , Zieleniec , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Zawoja , Rabka , Krynica Górska , Słotwiny.Ośrodki narciarskie w których bym chciał być: Kronplatz , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Cervinia , Zermatt , Samnaun ,St Moritz , Kappl , Espace Killy , Val Thorens , Les Deux Alpes , Tignes , i całe Dolomity czego życzę wszystkim fanom narciarstwa ....SkiTime.pl

Za ten post autor Fun otrzymał podziękowanie od
gajowy01
Fun

Fanatyk

Obrazki: 167
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 531 razy
Otrzymał podziękowań: 297 razy
Imię: Paweł
GG: 26362164
Narty: różne
Ulubiony stok: Tam gdzie biało...
Dni na nartach 2010/2011: 15
Dni na nartach 2011/2012: 20

Nieprzeczytany postprzez gajowy01 » 03 lut 2012, 17:06

Fun napisał(a):Super fotki,super pogoda no i ekipa wesoła na luziku :ok ....dzięki za info Krzychu :) ....no i plan ambitny i szeroki w sensie odwiedzin w różnych miejscach :ok

Z tą pogodą to było różnie :) tzn. dla mnie i "moich" ludzi raczej stale fajnie, zarówno wtedy kiedy śnieżek padał bajkowo ...w ogromnych ilościach, jak i wtedy kiedy była lampa przy solidnym mroziku :) Ja mam tak, że jak mam wokół zestaw: góra + śnieg + narty + do tego działający wyciąg to już mi się podoba - i takim entuzjazmem może zarażam innych. Mam nadzieję, że te uśmiechnięte twarze o tym trochę świadczą :)

Akurat w tym sezonie w Salzburgerlandzie, Tyrolu, nawet Styrii jest "arcy-zima" z "turbo-ilością" śniegu (prawdziwego!) :) czego niestety nie można do końca powiedzieć o południowej stronie Alp, czyli Karyntii, czy Włoszech ...niech sobie będzie, że "słonecznych" ;)
No i to jest tak, że te śnieg musi kiedyś spaść z nieba - i nikt nie obieca, że będzie padał tylko w nocy ;) Krótko mówiąc parę razy narty allmountain się przydały, czy to Metrony czy też nabyte właśnie ZAI :) Faktem jest też, że paru ludzi nabrało nowych doświadczeń - czym jest jazda na prawdziwym śniegu, czasem w dużych ilościach ;) Doświadczenia jak dotąd też radosne :)

Statystyka wyjazdów jak dotąd mieszana:
w listopadzie na Mollku jazda po twardym - SL FIS się mocno przydał, ale potem już coraz rzadziej,
w grudniu jazda w słońcu na sporych ilościach "prawdziwego"
przed Świętami - 50/50 - dostawy świeżego z nieba, na przemian ze słońcem - ogólnie bajka :)
Sylwester w Karyntii - hmmm, średnio ze śniegiem, sytuację ratowały wyskoki, np. (uwaga!) do Słowenii :)
3 króli - zima :) kupa świeżego, czasem po pas :)
a ostatnio - pomieszanie - jak wyżej na fotkach

Tak się trochę rozpisuję tutaj, ale sam sobie wyrzucam, że się nie dzielę relacjami - jakoś tak, czasu brakuje, za dużo się dzieje :)

Za ten post autor gajowy01 otrzymał podziękowanie od
van
gajowy01

60

Nieprzeczytany postprzez van » 04 lut 2012, 16:13

gajowy01 napisał(a):Statystyka wyjazdów jak dotąd mieszana:
w listopadzie na Mollku jazda po twardym - SL FIS się mocno przydał, ale potem już coraz rzadziej,
w grudniu jazda w słońcu na sporych ilościach "prawdziwego"
przed Świętami - 50/50 - dostawy świeżego z nieba, na przemian ze słońcem - ogólnie bajka :)
Sylwester w Karyntii - hmmm, średnio ze śniegiem, sytuację ratowały wyskoki, np. (uwaga!) do Słowenii :)
3 króli - zima :) kupa świeżego, czasem po pas :)
a ostatnio - pomieszanie - jak wyżej na fotkach

Tak się trochę rozpisuję tutaj, ale sam sobie wyrzucam, że się nie dzielę relacjami - jakoś tak, czasu brakuje, za dużo się dzieje :)

Dzięki Krzychu za opis i świetne fotki z wyjazdu :dzieki
I już Sobie nie wyrzucaj :) tylko dawaj więcej, bo fajnych wyjazdów masz bardzo dużo i materiały do relacji imponujące :)

Pozdrawiam
van

Fanatyk

Obrazki: 9
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 342 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
Imię: Jacek
GG: 32896622
Narty: plastikowo-drewniane
Dni na nartach 2010/2011: 25
Dni na nartach 2011/2012: 24

Nieprzeczytany postprzez gajowy01 » 04 lut 2012, 19:37

van napisał(a):Dzięki Krzychu za opis i świetne fotki z wyjazdu :dzieki
I już Sobie nie wyrzucaj :) tylko dawaj więcej, bo fajnych wyjazdów masz bardzo dużo i materiały do relacji imponujące :)

Pozdrawiam

Szczerze mówiąc archiwa mam pewnie całkiem spore ...jak i sumę doświadczeń ;)
Tyle, że leży to nieuporządkowane, w czeluściach dysków - oczywiście fotki, bo doświadczenia pod ręką :)

Jakby się ktoś zastanawiał, a nie miał planów na ferie - to zapraszam, można dołączyć na wiele sposobów transportowych itd.
Pytał mnie jakiś singiel z Poznania (Wielkopolskie) - na razie nie mam co zrobić :)

Kujawsko-pomorskie - transport z 3miasta jest pod ręką :)
świętokrzyskie - do mnie, mam jakiś ludzi, ale ci mogą też własnym autem.

Krótko - są możliwości dojazdu, i wolne łóżka - nawet 2 x 1. os. sypialnie się znajdą :)
Zapraszam :)

Za ten post autor gajowy01 otrzymał podziękowanie od
van
gajowy01

60

Nieprzeczytany postprzez van » 07 lut 2012, 22:59

gajowy01 napisał(a):Jakby się ktoś zastanawiał, a nie miał planów na ferie - to zapraszam, można dołączyć na wiele sposobów transportowych itd.
Pytał mnie jakiś singiel z Poznania (Wielkopolskie) - na razie nie mam co zrobić :)

Kujawsko-pomorskie - transport z 3miasta jest pod ręką :)
świętokrzyskie - do mnie, mam jakiś ludzi, ale ci mogą też własnym autem.

Krótko - są możliwości dojazdu, i wolne łóżka - nawet 2 x 1. os. sypialnie się znajdą :)
Zapraszam :)

Dziękujemy Krzysztof za informacje :dzieki ...i wiedzę że czasami część ekipy przemierza przez "moje" miasto...miał bym blisko :) ...ale plany na-od 14 lutego już są.

Pozdrawiam
van

Fanatyk

Obrazki: 9
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 342 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
Imię: Jacek
GG: 32896622
Narty: plastikowo-drewniane
Dni na nartach 2010/2011: 25
Dni na nartach 2011/2012: 24

Nieprzeczytany postprzez gajowy01 » 21 lut 2012, 13:43

Tytułem uzupełnienia w wielkim skrócie, w podpunktach:
- fajny wyjazd mimo zimy - mnóóóóstwo śniegu :)
- w porywach 16 osób więc zawsze wesoło
- pogoda zmienna - znów w połowie pobytu dopadł nas gwałtowny front z wiatrem i opadami śniegu - ile można? :) Jeszcze im mało - przesada :)

- zjeżdżone (jako tako) po kolei:
- Wildkogel - pięknie i bezludnie,
- Saalbach - w stronę Leogang,
- Kitzbühel (część południowa, Hollersbach-Jochberg),
- Maiskogel (wszędzie wiało więc wybór był mały)
- Zillertal Arena - głównie okolice Gerlos
- Zell am See - świetnie

W załączeniu parę fotek z Wildkogel - bo pierwsze z brzegu, resztę trzeba przeglądnąć, ...no i uczciwie - tam było najładniej ;)

Następny wyjazd tu:
post4363.html#p4363
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Fun, van
gajowy01

60

Nieprzeczytany postprzez Fun » 21 lut 2012, 17:36

gajowy01 napisał(a):- zjeżdżone (jako tako) po kolei:
- Wildkogel - pięknie i bezludnie,
- Saalbach - w stronę Leogang,
- Kitzbühel (część południowa, Hollersbach-Jochberg),
- Maiskogel (wszędzie wiało więc wybór był mały)
- Zillertal Arena - głównie okolice Gerlos
- Zell am See - świetnie

Ewidentnie Schmitten to piękna górka i na jednej górce cała paleta tras od fajnych niebieskich (jedna schodzi trawersem na sam dół) po czarne gdzie można oczyścić krawędzie z rdzy...dla tej góry bym tam wrócił ;)
Od Saalbach do Leogangu super huśtawka wyciągowa z różnymi trasami...super sprawa i jeszcze bym dodał Hinterglemm super trasami 13 i 13a i 12 nie mówiąc o 15 czarnej na której są często ustawione slalomy... i 23 i 24 czerwone i piękna trasa 61,która schodzi do Vorderglemm :) ...ośrodek pod względem infrastruktury bajeczny,ale ludzi zawsze sporo i trasy dość szybko są zniszczone.Jak ja byłem to królował "plastikowy" śnieg i szybko było lodowisko,biorąc pod uwagę mocną ekspozycję słoneczną.
Kitzbühel mam na celowniku,ale to już przyszły sezon pewnie ;)

Dzięki Krzysztof za relację i fotki....pięknie jest w Wildkogel ,jakoś tak strasznie bo bez ludzi,nie ma to jak Białka...zawsze cieplej na stoku bo zawsze można liczyć na narciarski huh z boku :lol:
Jak myślisz tak żyjesz....Dekalog FIS
Ośrodki narciarskie w których byłem: Stubai , Livigno , Saalbach , Maso Corto , Kaprun , Zell am See , Mlode Buky , Rohace Spalena , Białka Tatrzańska, Szczyrk, Nowa Osada, Wisła , Korbielów , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Wierchomla , Oravice , Chopok , Łomnica Tatrzańska , Splinderowy Młyn , Zuberec , Habovka , Hinterglemm , Leogang , Karpacz , Zieleniec , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Zawoja , Rabka , Krynica Górska , Słotwiny.Ośrodki narciarskie w których bym chciał być: Kronplatz , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Cervinia , Zermatt , Samnaun ,St Moritz , Kappl , Espace Killy , Val Thorens , Les Deux Alpes , Tignes , i całe Dolomity czego życzę wszystkim fanom narciarstwa ....SkiTime.pl
Fun

Fanatyk

Obrazki: 167
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 531 razy
Otrzymał podziękowań: 297 razy
Imię: Paweł
GG: 26362164
Narty: różne
Ulubiony stok: Tam gdzie biało...
Dni na nartach 2010/2011: 15
Dni na nartach 2011/2012: 20

Nieprzeczytany postprzez gajowy01 » 11 mar 2012, 11:34

Fun napisał(a):Ewidentnie Schmitten to piękna górka i na jednej górce cała paleta tras od fajnych niebieskich (jedna schodzi trawersem na sam dół) po czarne gdzie można oczyścić krawędzie z rdzy...dla tej góry bym tam wrócił ;)

Podoba mi się to miejsce, mimo, że "wylansowane" kiedyś makabrycznie, teraz odkryli go Rosjanie ;)
Fajne jest ale często ludne - można jednak łatwo uciec na peryferia.
Fun napisał(a):Od Saalbach do Leogangu super huśtawka wyciągowa z różnymi trasami...super sprawa i jeszcze bym dodał Hinterglemm super trasami 13 i 13a i 12 nie mówiąc o 15 czarnej na której są często ustawione slalomy... i 23 i 24 czerwone i piękna trasa 61,która schodzi do Vorderglemm :) ...ośrodek pod względem infrastruktury bajeczny,ale ludzi zawsze sporo i trasy dość szybko są zniszczone.Jak ja byłem to królował "plastikowy" śnieg i szybko było lodowisko,biorąc pod uwagę mocną ekspozycję słoneczną.

No to ja jakoś odwrotnie całkiem trafiałem (3-4 dni w tym sezonie, w różnym czasie) - czyli mało ludzi za to dużo śniegu, głównie takiego z nieba.
Plotki głoszą, że w tym rejonie, w tym roku były największe opady od 50 lat! :)
Czyli jakby całkiem inna rzeczywistość. Numerów tras to w ogóle nie pamiętam - gdzie nie trafiłem to było dobrze ...choć akurat trasę do Vorderglemm pamiętam (tam czasem stawiałem busa)... i nie zrobiła dobrego wrażenia, akurat tego dnia ;) :) Tak to jest, że dzień do dnia niepodobny - dlatego też nigdy nie staram się opisywać dokładnie tras itp. - takich które mnie się danego dnia podobały - bo dla kogoś innego dnia mogą być bez sensu :)
A tak w ogole to mnie się w zasadzie wszędzie podoba - jak jest duża góra śnieg i narty - to musi być OK; a jak do tego szeroka trasa, najlepiej bezludna, i działa szybki wyciąg - to po prostu MUSI być wielce OK :)

Fun napisał(a):Kitzbühel mam na celowniku,ale to już przyszły sezon pewnie ;)

To jest osobny temat - ta główna część Kitzbühel jest akurat taka sobie, sporo płaskich łączników, co nie znaczy że nie ma tam fajnych miejsc. Wg mnie jednak fajniejsza jest ta część za Jochgrimm w kierunku Hollersbach - mniej ludzi, same konkretne trasy itd.

...ale czemu dopiero w przyszłym sezonie?! ;)

Fun napisał(a):Dzięki Krzysztof za relację i fotki....pięknie jest w Wildkogel ,jakoś tak strasznie bo bez ludzi,nie ma to jak Białka...zawsze cieplej na stoku bo zawsze można liczyć na narciarski huh z boku :lol:

Lubię takie miejsca jak Wildkogel - mniej popularne, trochę na uboczu, małe... no mniejsze - w końcu to 55 km tras :) W sam raz na jeden dzień :)
gajowy01

60

Następna strona

Powrót do Wspólne wyjazdy