Nasze dzieci na nartach

Początki małego narciarza, nasze dzieci i narty

Re: Nasze dzieci na nartach

Postprzez lokiec3 » 19 gru 2011, 11:07

W Spindlerowym było tak:

Za ten post autor lokiec3 otrzymał podziękowania - 3
Fun, Quadro, van
lokiec3

Przyjaciel

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy
Imię: Jacek
Narty: Atomic GS11, Atomic 10-11, Fischer HF, Volkl Racetiger GS
Ulubiony stok: każdy w Serfaus-Fiss-Ladis
Dni na nartach 2010/2011: 6
Dni na nartach 2011/2012: 4

Reklama

Nasze dzieci na nartach

Postprzez van » 19 gru 2011, 23:09

lokiec3 napisał(a):W Spindlerowym było tak:

Kiedy byłeś...nic się nie pochwaliłeś że jedziesz :whistle...
Widzę że po Czeskiej stronie Karkonoszy już dość ładnie nasypało :)...i tak sobie z małym pociskacie krakowiaczka :)

Pozdrawiam
van

Fanatyk

Obrazki: 9
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 342 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
GG: 32896622
Narty: plastikowo-drewniane
Dni na nartach 2010/2011: 25
Dni na nartach 2011/2012: 24

Postprzez lokiec3 » 20 gru 2011, 07:12

Proszę oto relacja post nr 20:
czechy/svetny-petr-t113-10.html

Pozdrawiam.
lokiec3

Przyjaciel

Postprzez Fun » 20 gru 2011, 10:15

No młody narciarz rośnie i widzę że zaczyna jeżdzić z kontrolowaną prędkością, ładnymi łukami.Trening czyni mistrza im więcej na śniegu tym więcej dobrych zachowań to podstawa :ok
Jak myślisz tak żyjesz....Dekalog FIS
Ośrodki narciarskie w których byłem: Stubai , Livigno , Saalbach , Maso Corto , Kaprun , Zell am See , Mlode Buky , Rohace Spalena , Białka Tatrzańska, Szczyrk, Nowa Osada, Wisła , Korbielów , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Wierchomla , Oravice , Chopok , Łomnica Tatrzańska , Splinderowy Młyn , Zuberec , Habovka , Hinterglemm , Leogang , Karpacz , Zieleniec , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Zawoja , Rabka , Krynica Górska , Słotwiny.Ośrodki narciarskie w których bym chciał być: Kronplatz , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Cervinia , Zermatt , Samnaun ,St Moritz , Kappl , Espace Killy , Val Thorens , Les Deux Alpes , Tignes , i całe Dolomity czego życzę wszystkim fanom narciarstwa ....SkiTime.pl
Fun

Fanatyk

Obrazki: 167
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 531 razy
Otrzymał podziękowań: 297 razy
Imię: Paweł
GG: 26362164
Narty: różne
Ulubiony stok: Tam gdzie biało...
Dni na nartach 2010/2011: 15
Dni na nartach 2011/2012: 20

Postprzez Quadro » 21 gru 2011, 22:55

Jeżdzi tata jeżdzi syn co więcej do szczęścia brakuje yes a z czasem będzie wyprzedał tatę i dopiero wtedy będzie radocha :yahoo
Obrazek
Quadro

Fannatyk

Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 179 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Imię: Piotr
Narty: Fischer SC
Ulubiony stok: Wierchomla
Dni na nartach 2010/2011: 0
Dni na nartach 2011/2012: 0

Postprzez lokiec3 » 22 lut 2012, 07:52

Dalsze postępy Jasia

Taki trochę krótki filmik. Górka trochę za płaska na pełne pokazanie co umie. Puściłem go przed sobą, sam wybierał tor jazdy. Dalej było szybciej i stromiej, ale w połowie stoku zachciało mu się na herbatę i się zatrzymał, więc efekt taki sobie:

Dziecko zaczyna jeździć coraz wężej i szybciej. Jeździ za mną bo tak lubi. Muszę go pochwalić bo trzyma mój tor jazdy, który staram się utrzymywać w rytmie i daaaaleko od innych narciarzy - żeby było bezpiecznie. Na stromych odcinkach przy większych prędkościach jeszcze "spada" z linii jazdy. Jazda długim łączonym skrętem na odpowiednim nachyleniu (wg porad) przynosi efekty. Jak ma możliwości to wykorzystuje talię narty - widać to na filmie. Szczęka mi opadła jak to zobaczyłem pierwszy raz kiedy jechał przede mną. Trochę się rozjeździł to oprócz frajdy można chyba już dawać mu jakieś zadania. Zauważyłem jeszcze, że bardzo mądrze wybiera tor jazdy. Na tej trasie na początku na odc jakieś 100m od 11h robiły się połacie lodowe i kopczyki (troszkę stromiej) po lodzie jechał w skos lub prosto a skręty robił tylko na śniegu - cwaniak. A jak jeździł tam przede mną gdy było pusto to brał to na krechę bez krępacji.
Ogólnie rzecz biorąc wszystkie szkółki z dziećmi w jego wieku wyprzedzaliśmy bez problemu i to baaaaaardzo szerokim łukiem. To był bardzo owocny tydzień nie tylko narciarsko, ale przede wszystkim integracyjnie. Najfajniejsze jest to, że o cokolwiek go poprosić, nawet jeżeli z czegoś musi zrezygnować odpowiedź zawsze brzmi "tak tatusiu" ,albo "jasne". Ciekawe jak długo.....
Pozdrawiam.

Za ten post autor lokiec3 otrzymał podziękowania - 2
Fun, van
lokiec3

Przyjaciel

Postprzez Fun » 23 lut 2012, 14:57

To widać że kilometry i godziny przejeżdzone przez Jaśka w Alpach zaczynają procentować...myślę że to tak działa,pewne nawyki zaczynają pracować automatycznie i wszystko tworzy całość.zaczyna solidnie trzymać kije,bo jeszcze na dobrą pracę nimi za wcześnie co jest naturalne...trudno spotkać dorosłego co nimi pracuje prawidłowo a co dopiero młodego adepta narciarstwa ;) ...podglądanie starszych (nie tylko taty) na stoku robi też swoje.Ja widzę to u Karoliny(7 lat) że patrzy na brata i na mnie,ale też zerka na innych na stoku i pyta się nas np. w gondoli...a dlaczego ten Pan wbija te kijki jak skręca :oo ...no i trzeba tłumaczyć,że w ten sposób wytycza sobie rytm jazdy i bla...bla...bla.... ;) to dowodzi temu że system naśladownictwa działa :)

Tak sobię myślę że jeszcze przede mną 2-3 sezony ustawicznej jazdy z Karoliną i będę musiał ja gonić 8-) ...mam tylko nadzieję że poczeka :P
Moja też się słucha...na razie.... i tak sobie główkuje Jacku że cieszmy się chwilą :lol:
Jak myślisz tak żyjesz....Dekalog FIS
Ośrodki narciarskie w których byłem: Stubai , Livigno , Saalbach , Maso Corto , Kaprun , Zell am See , Mlode Buky , Rohace Spalena , Białka Tatrzańska, Szczyrk, Nowa Osada, Wisła , Korbielów , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Wierchomla , Oravice , Chopok , Łomnica Tatrzańska , Splinderowy Młyn , Zuberec , Habovka , Hinterglemm , Leogang , Karpacz , Zieleniec , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Zawoja , Rabka , Krynica Górska , Słotwiny.Ośrodki narciarskie w których bym chciał być: Kronplatz , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Cervinia , Zermatt , Samnaun ,St Moritz , Kappl , Espace Killy , Val Thorens , Les Deux Alpes , Tignes , i całe Dolomity czego życzę wszystkim fanom narciarstwa ....SkiTime.pl
Fun

Fanatyk

Obrazki: 167
Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 531 razy
Otrzymał podziękowań: 297 razy
Imię: Paweł
GG: 26362164
Narty: różne
Ulubiony stok: Tam gdzie biało...
Dni na nartach 2010/2011: 15
Dni na nartach 2011/2012: 20

Nasze dzieci na nartach

Postprzez van » 23 lut 2012, 21:09

Widzę Jacku że Jaś coraz śmielej sobie poczyna :ok , praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka , nic nie zastapi przejechanych kilometrów pod okiem taty, a za kilka lat zrobi Ci da-da i sam się będziesz musiał ostro napocić by go dogonić na stoku...i jak miło będzie wtedy wrócić do takich filmów z przed lat :dzieki

Wklejałem już niedowno w innym temacie filmik z jazdy mojej "małej" pociechy :lol: , ale tu może jest jego bardziej odpowiednie miejsce ;)

Pozdrawiam
van

Fanatyk

Flagi narodowe:
Poland
Podziękował : 342 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
GG: 32896622
Narty: plastikowo-drewniane
Dni na nartach 2010/2011: 25
Dni na nartach 2011/2012: 24

Postprzez mitek » 07 mar 2012, 09:55

Cześć
Bardzo ładna jazda. To, że zwolniłeś pozwala zobaczyc mechnike jazdy na jednej narcie. Czy możesz dac mi linka do tego filmu bo na SF jest temat o jeździe na jednej narcie i tu mamy filmik po prostu modelowy.
Warto zwrócic uwagę na znakomite regulowanie równowagi narta podniesiona co powoduje uporządkowanie sylwetki i brak zaangazowania w to rąk. Przy to jazda wygląda na bardzo pewną i uporzadkowaną.
Brawo!!!
Pozdro

Za ten post autor mitek otrzymał podziękowanie od
van
mitek

Ekspert

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy
Imię: Mirosław
Narty: rózne
Ulubiony stok: ??
Dni na nartach 2010/2011: 0
Dni na nartach 2011/2012: 0

Nasze dzieci na nartach

Postprzez van » 07 mar 2012, 19:52

mitek napisał(a):Cześć
Bardzo ładna jazda. To, że zwolniłeś pozwala zobaczyc mechnike jazdy na jednej narcie. Czy możesz dac mi linka do tego filmu bo na SF jest temat o jeździe na jednej narcie i tu mamy filmik po prostu modelowy.
Warto zwrócic uwagę na znakomite regulowanie równowagi narta podniesiona co powoduje uporządkowanie sylwetki i brak zaangazowania w to rąk. Przy to jazda wygląda na bardzo pewną i uporzadkowaną.
Brawo!!!
Pozdro

Witaj Mirku :)
Bardzo dziękuje za pochlebną ocenę jazdy mojej latorośli :dzieki
Proszę oto link do filmu z naszego profilu na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=ucS0YPBy ... ature=plcp

Na nasz profil w YT można też trafić klikająć w widgetach na ikonę YouTube

Pozdrawiam
van

Fanatyk

Flagi narodowe: